Harmonikkatarvikkeiden ABC

Harmonikkatarvikkeiden ABC

Harmonikan soitossa oikeilla lisävarusteilla voi olla suuri merkitys soittokokemukseen. Erilaisista soittaessa käytettävistä hihnoista kantolaukkuihin ja -reppuihin, suojiin ja puhdistusvälineisiin… Oheistarvikkeita on runsaasti, joista osa on toisia välttämättömämpiä. Tutustutaanpa tarkemmin näihin harmonikkatarvikkeisiin ja siihen, mitä tarkoituksia ne palvelevat.

Hihnat ja remmit harmonikan soiton tueksi

Yksi harmonikan soittajan tärkeimmistä tarvikkeista on olkahihna tai harmonikkahihna. Tämä auttaa soittajaa pitämään kädet vapaina soiton aikana sekä antaa lisätukea painavan harmonikan kantamiseen. Useimmissa olkahihnoissa on säädettävät soljet, jotta voit säätää pituuden tarpeidesi mukaan.

Ergonomia on tärkeä asia painavaa soitinta käytettäessä, joten painoa hartioilta pois siirtävää mallia kannattaa ehdottomasti harkita – ainakin jos harmonikkaa soittelee usein tai pitkiä aikoja kerrallaan. Ostettavissa on erilaisia lisähihnoja, joilla soittimen asentoa ja painon jakautumista saa muokattua soittajan kannalta mukavammaksi.

Harmonikan soittamisen vastapainona myös urheilutulosten seuraaminen ja vedonlyönti ovat hauskaa viihdettä, jossa voi hyvällä onnella voittaa soitintarvikekassaan lisää varoja!

Harmonikka kulkee mukana repussa tai laukussa

Toinen hyödyllinen lisävaruste omaa harmonikkaa mukana kuljettaville hanuristeille on harmonikkareppu tai -laukku. Reppu tai laukku suojaa harmonikkaa pölyltä, lialta ja pieniltä kolhuilta liikkeellä ollessasi ja se tietenkin helpottaa painavan soittimen liikuttelua paikasta toiseen. Reppu jakaa soittimen painon tasaisemmin, mutta laukku saattaa olla käytössä kätevämpi. Varmista että valitsemassasi repun tai laukun olkahihnassa tai -hihnoissa on pehmusteet, jotka lisäävät mukavuutta soittimen kuljettamisessa.

Harmonikan kuljettamiseen käy periaatteessa muuhunkin tarkoitukseen tehty reppu tai laukku, mutta varmista, että kyseessä on laadukas ja vahvaa tekoa oleva tuote. Harmonikka on arvokas soitin ja se voi painaa jopa 15 kiloa, joten kovin heiveröisessä kantolaukussa sitä ei kannata kuljettaa.

Muut harmonikkatarvikkeet

Hihnojen ja laukkujen lisäksi harmonikansoittajille markkinoidaan monenlaisia muitakin tuotteita. Tavallinen harrastelija ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kovin kummoisia lisätarvikkeita soitinharrastuksensa tueksi, vaikka niitä kovasti yritettäisiinkin aloittelevalle hanuristille kaupata. Hyvä puhdistussarja voi olla järkevä hankinta, sillä soitin olisi hyvä puhdistaa ainakin päällisin puolin jokaisen käytön jälkeen. Myös harjoitus- ja nuottikirjat omatoimisoittelua varten tulevat varmasti tarpeellisiksi. Viritystyökaluille ei ole tarvetta, jos ei harmonikan virittämiseen halua ehdottomasti lähteä itse syventymään – ammattilainenkin voi homman aina tarvittaessa hoitaa.

Tarvikkeilla mukavuutta ja suojaa

Olitpa sitten vasta aloittamassa harmonikan soittoa tai soittanut tätä ihanaa soitinta jo vuosia, oikeat tarvikkeet ovat välttämättömiä, jos haluat saada siitä kaiken irti. Saatavilla on runsaasti erilaisia tarvikkeita, jotka helpottavat soittamista ja pitävät samalla soittimesi turvassa vaurioilta tai ajan myötä tapahtuvalta kulumiselta. Musiikkiliikkeiden myyjät ovat parhaita asiantuntijoita erilaisiin lisätarvikkeisiin liittyen. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki oheistuotteet eivät ole millään lailla välttämättömiä soittoharrastuksessa. Ergonominen soittaminen, soittimen suojaaminen ja sen puhtaana pitäminen ovat ne olennaisimmat asiat.

Mukavia hetkiä harmonikkaharrastuksen parissa!