Kuuluisin haitarinsoittaja

On vaikea sanoa, kuka todella on Suomen kaikkien aikojen kuuluisin harmonikansoittaja. Todennäköisesti se on kuitenkin musiikin monitoimimies Lasse Pihlajamaa, jota pidetään suomalaisen hanurimusiikin uranuurtajana. Pihlajamaa soitti, sävelsi ja esiintyi, mutta lisäksi hänet tunnetaan erityisesti siitä, miten hän uudisti harmonikansoiton opetusta. Merkittävää oli myös hänen soitinten parissa tekemänsä kehitystyö yhdessä italialaisen harmonikkavalmistajan kanssa.

Pihlajamaa syntyi köyhään perheeseen Jämijärvellä vuonna 1916. Hänen isänsä kuoli Pihlajamaan ollessa nuori, joten hän kasvoi yksinhuoltajaäitinsä kasvattamana, lukuisten sisarusten ympäröimänä. Kotitorppa sijaitsi Ikaalisten ja Kankaanpään välisessä tiellä. Monenlaiset kulkijat, kauppamatkustajat ja maata kiertävät pelimannin pysähtyivät usein pitämään majaa torpassa. Näin Lasse veljineen tutustui hanurimusiikkiin ja alkoi soittaa.

Ensin soittamisen aloittivat Pihlajamaan vanhemmat veljet. Pian Lasse-poikakin pääsi kokeilemaan yksirivistä harmonikkaa, ja sai siitä hyvin nopeasti ulos taidokkaita sävelmiä. Pihlajamaa sai ensimmäisen viisirivisen soittimensa vasta varhaisteininä 12-vuotiaana. Ei estänyt kuin pari vuotta, kun Pihlajamaa jo elätti itsensä itseoppineena muusikkona turuilla ja toreilla, lähinnä pihasoittajana. Lopulta Pihlajamaa päätyi Porin tivoliin, jossa hän soittamisen ohella myös steppasi ja jonglöörasi. Todellinen show-mies, siis! Näin alkoi suomen kuuluisimman harmonikansoittajan ura.

Pihlajamaa tavoitteli vakituisempaa ravintolamuusikon uraa. Hän opetteli haitarin lisäksi trumpetin ja kontrabasson soiton. Sodan aikana Pihlajamaa esiintyi viihdytysjoukoissa rintamaa kiertäen yhdessä Eugen Malmstenin kanssa.

Pihlajamaa teki mittavan työn harmonikan soittamisen kehittäjänä. Hän sävelsi lukuisia omia kappaleita yhdistelemällä maailmalta saapuneisiin virtauksiin suomalaista sävellysperinnettä. Monet kappaleet hän myös levytti.

Pihlajamaa esiintyi aktiivisesti ympäri Suomea monenlaisissa tilaisuuksissa. Usein esiintymisten välissä tältä soittoniekalta tultiin kysymään vinkkejä ja opastusta soittamiseen. Lopulta Pihlajamaa päätti avata oman koulun. Harmonikkaopisto perustettiin Helsingin Lönnrotinkadulle 50-luvun lopulla. Pihlajamaan julkaisema soitto-opas mullisti harmonikan soiton opetuksen, ja teosta käytetään soiton perusopetuksessa vieläkin, yli 60 vuotta myöhemmin.

Merkittävää oli myös Pihlajamaan tekemä soitinten kehitystyö yhteistyössä italialaisen harmonikkavalmistaan kanssa. Tuloksena syntyi lapsen pieneen syliin sopiva harmonikka, jolla soiton opiskelu oli hauskaa ja helppoa. Pihlajamaa alkoi tuoda maahan näitä Pigini-merkkisiä haitareita ja myi niitä usein opetustilanteiden yhteydessä. Muista Pihlajamaan keksinnöistä mainittakoon muun muassa soiva tuoli, jossa oli mukana palje.