Kuuluisia suomalaisia naispuolisia harmonikansoittajia

Tunnetut naispuoliset haitarinsoittajat

Suomalaisista naispuolisista haitarinsoittajista monikaan ei ole ponnahtanut suuren yleisön tietoisuuteen. Alalla arvostettuja, pitkänkin uran tehneitä naissoittajia on kuitenkin runsaasti.

Esiintyjä lapsesta saakka

Merja Ikkelä on kenties Suomen nimekkäin naishanuristi. Hän toimi pitkään niin harmonikkataitelijana, säveltäjänä, sovittajana kuin pianistinakin. Ikkelä aloitti Lasse Pihlajamaan opissa jo hyvin nuorella iällä ja esiintyikin opettajansa kanssa lukuisissa eri tilaisuuksissa, jopa ulkomailla. Ikkelä osallistui moniin eri kilpailuihin jo lapsena ja saavutti myös kansainvälistä menestystä. Myöhemmin urallaan Ikkelä alkoi opettaa pianonsoittoa ja haitarinsoittoa sekä vapaata säestystä Sibelius-Akatemissa. Myös Ikkelän nuorempi veli Petri Ikkelä tunnetaan suomalaisena harmonikkamusiikin taitajana. Ikkelä on myös yksi Sibelius-lukion perustajajäsenistä.

Lukuisien levytysten nainen

Eräs tunnetuimmista suomalaisista naispuolisista harmonikansoittajista on Maria Kalaniemi, joka on paitsi harmonikansoittaja myös säveltäjä. Kalaniemi nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1983 voitettuaan Suomen ensimmäisen Kultainen Harmonikka -harmonikkakilpailun. Kalaniemi soittaa taidokkaasti hanurin lisäksi myös viulua ja kanteletta. Hän on tuottelias levyttäjä ja keikkailija joka on soittanut parissakymmenessä kokoonpanossa ja tehnyt 14 levyä sekä osallistunut yli 30 muuhun levytykseen.

Kaksirivisen harmonikan pioneeri

Kaksirivisen harmonikan taitaja Jaana Rinta-Ruona syntyi Kuortaneella. Hänen sanotaan olevan yksi merkittävimmistä kaksirivisen haitarin soittajista Suomessa koko 1900-luvun loppupuolella.

Menestyksekäs kilpailija ja tottunut esiintyjä

Marjut Tynkkynen on opiskellut haitarinsoittoa useiden suomalaisten harmonikkamestarien alaisuudessa. Lisäksi Tynkkynen on osallistunut useisiin alan kilpailuihin menestyksekkäästi kuten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin sekä Klingenthalin harmonikkakilpailuihin. Tynkkynen on esiintynyt paljon myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Hiihtäjä ja hanuristi

Hiihtäjänä ehkä paremmin tunnettu Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) voitti vuonna 1992 lapsille tarkoitetun Hopeinen Harmonikka -kisan ja vielä seitsemän vuotta myöhemmin aikuisten Kultaisen Harmonikan. Haitarinsoiton Suomenmestaruuksia Nousiaisella on huimat viisi kappaletta. Soittouransa aikana Nousiainen kilpaili maailman huipulla maastohiihdossa.

Nykypäivän virtuoosi

Suomalaisen kansanmusiikin saralla on menestynyt erityisesti Johanna Juhola. Kaikista suomalaisista naispuolisista harmonikansoittajista Juhola on kenties modernein. Hän on säveltänyt musiikkia moniin teatterinäytelmiin ja soittanut useissa eri yhtyeissä Suomessa ja ulkomailla. Juhola on myös voittanut kansainvälisiä alan kilpailuja. Vuonna 2007 Juhola esiintyi Helsingin Euroviisujen avausnumerossa miljoonille tv-katsojille.