Kuuluisat harmonikansoittajat Suomessa

Kuuluisia suomalaisia haitarinsoittajia

Ensimmäinen suomalainen kuuluisa harmonikan- eli haitarinsoittaja oli Tanskassa syntynyt Martin Paul. Hän konsertoi ja opetti haitarinsoittoa 1800-luvun lopulta aina kuolemaansa saakka. Koska Paul oli kuuluisa harmonikansoittaja, hänen esiintymisensä keräsivät laajasti huomiota sen ajan mediassa. Ohjelmistoonsa Paul oli valinnut kansanmusiikkia, salonkimusiikkia sekä oopperoista poimittuja sävelmiä, jotka hanurivirtuoosi sovitti soittimelleen sopiviksi. Paul julkaisi myös harmonikansoiton oppikirjan.

1900-luvun alussa harmonikkaa pidettiin yksinomaan tanssi- ja pelimannimusiikin soittimena, rahvaanomaisena ja liian maallisena. Vielä 2010-luvullakin harmonikkaa kuulee soitettavan esimerkiksi kirkoissa vain harvoin. Vuosisadan kuuluisimpia harmonikansoittajia olivat Iisakki Myllymäki, Aapeli Hautanen, Tauno Aho, Veikko Turja, Tauno Krossi, Teppo Välimäki, Veli-Matti Järvenpää sekä Jaana Rinta-Ruona.

Lasse Pihlajamaa 1916–2007

Jämijärvellä juuri Suomen itsenäistymisen alla vuonna 1916 syntynyt Lasse Pihlajamaa oli suomalaisen harmonikkamusiikin tärkeimpiä ja kuuluisimpia hahmoja. Hän toimi alalla monipuolisesti soittaen sekä opettaen ja teki myös tärkeää soittimien kehitystyötä.

Pihlajamaa asui yksinhuoltajaäitinsä ja suuren sisaruskatraansa kanssa pienessä torpassa, joka oli ohi kulkevien pelimannien ja soittomiesten suosiossa. Pian Lasse isoveljineen alkoi myös soittaa, ensin yksirivisellä harmonikalla. Ensimmäisen viisirivisen harmonikkansa Pihlajamaa sai 12-vuotiaana, ja jo pari vuotta myöhemmin hän elätti itsensä itseoppineena soittajana Porissa. Pihlajamaa palveli sota-aikana viihdytysjoukoissa ja aloitti myöhemmin vuosia kestäneen kiertueyhteistyön Viljo Vesterisen kanssa.

Pihlajamaa teki merkittävän työn harmonikan soiton opetuksessa. Ura opettajana käynnistyi, kun esiintymisten väliajoilla ihmiset tulivat usein pyytämään neuvoa ja opastusta. Pihlajamaa sai ajatuksen oman harmonikkaopiston perustamisesta, ja se aukesikin lopulta vuonna 1957. Harmonikkaopistosta tuli supersuosittu, ja Pihlajamaa matkusti tunnettujen harmonikan soittajien kanssa myös esiintymään ulkomaille.

Viljo “Vili” Vesterinen (1907–1961)

Viljo Vesterinen on yksi Suomen kuuluisimmista kuuluisin harmonikansoittaja. Hän syntyi Terijoella Ollilan kylässä Joonas ja Aino Vesterisen perheeseen. Ensimmäisen kosketuksensa harmonikkaan eli haitariin Vesterinen sai nähdessään naapurin Pietarista hankkiman kaksirivisen harmonikan.

Vesterisen isä hankki myöhemmin perheeseen oman kaksirivisen haitarin. Jo seuraavana kesänä Viljo-poika esiintyi kyläjuhlissa ja tapahtumissa soittaen taidokkaita haitarisävelmiä. 12-vuotiaana Vesterinen oli hankkinut jo runsaasti kokemusta esiintymisestä. Isä ei halunnut Vesterisestä ammattisoittajaa, joten Viljo lähti kotoa 14-vuotiaana. Hän ansaitsi rahaa haitaria soittamalla ja matkusti lopulta Viipuriin alkaen soittaa harmonikkaa ammatikseen.