Kuuluisia harmonikansoittajia

Haitari on jo pitkään ollut suomalaisen perinnemusiikin yksi tärkeimmistä soittimista. Tästä syystä Suomessa on melko monta kuuluisaa harmonikansoittajaa. Suurelle yleisölle iso osa näistä muusikoista ei kenties ole kovin tuttuja, mutta perinteikästä suomalaista kansanmusiikkia, iskelmämusiikkia tai tanssimusiikkia seuraaville kyllä.

Miehiä ja naisia

Suomalaisten tunnettujen harmonikansoittajien lista on melko pitkä. Osa nimistä voi olla sinullekin tuttuja: Lasse Pihlajamaa, Viljo ”Vili” Vesterinen, Veikko Ahvenainen, Paul Norrback, Toivo Manninen, Onni Laihanen ja Matti Viljanen. Tokihan Suomessa on myös lukuisia tunnettuja naispuolisia haitarinsoittajia, kuten Merja Ikkelä, Johanna Juhola, Jaana Rinta-Ruona, Maria Kalaniemi ja Marjut Tynkkynen.

Monet miespuoliset soittajat tunnetaan Suomessa kenties perinteisemmän tyylilajin soittajana sekä alan vankkumattomina uudistajina. Kuitenkin esimerkiksi Jaana Rinta-Ruonan voidaan sanoa olevan 1900-luvun yksi merkittävimmistä kaksirivisen harmonikan pioneereista.

Miespuolisista soittajista suurin merkitys koko genreen ja suomalaiseen musiikkiin yleensäkin on ollut Lasse Pihlajamaalla. Hän uudisti soiton opetusta kokonaisvaltaisesti perustamalla mm. oman harmonikkaopiston. Pihlajamaan laatima opetuskirja on käytössä laajasti edelleen soiton opetuksessa. Lisäksi Pihlajamaa kehitti yhdessä italialaisen Pigini-harmonikkavalmistajan kanssa erityisen lapsille suunnatun pienen harmonikan, jolla harjoittelu luonnistui paremmin kuin pienellä kaksirivisellä tai lapsen sylissä jättikokoisella viisirivisellä haitarilla.

Uudempaakin musiikkia tarjolla

Yllä luetellut nimet ovat kenties kaikki perinteikkäämmän musiikin soittajia, säveltäjiä ja esittäjiä. Suomesta tunnetaan, niin kotimaassa kuin laajalti ulkomaillakin, kuitenkin useita nykymusiikin säveltäjiä ja esiintyjiä. Yksi tällainen on esimerkiksi Kimmo Pohjonen, joka on yhdistänyt sävellyksissään ja esityksissään suomalaista mystiikkaa ja mytologiaa sekä haitarimusiikkia. Hänen teoksensa ”Haitaripaini” saavutti suuren suosion muutamia vuosia sitten. Teoksessa Kimmo Pohjonen itse soitti haitaria, ja kuten nimestä voi päätellä, hänen vieressään kaksi miestä paini haitarimusiikin säestyksellä. Pohjonen sai idean tähän hyvin erikoiseen eritykseen oppiessaan, että entisaikoina painotteluissa oli toden totta mukana haitarisäestys, tuomassa lisää dramatiikkaa ja intensiteettiä otteluun. Pohjonen on lisäksi yhdistellyt teoksissaan haitarilla soitettuun musiikkiin erilaisia maatalouskoneita sekä maatalouseläinten ääniä, kuten lampaiden määkimistä.

Kimmo Pohjonen tunnetaan maailmalla hyvin lukuisisten intensiivisten levytysten, kiertueiden sekä esiintymisien ansiosta. Monet maailmantähdet ovat ylistäneet häntä ja kutsuneet itseään Pohjosen faneiksi.