Harmonikansoittajat YouTubessa

Internetissä toimiva videotoistopalvelu YouTube sisältää paljon erilaista harmonikkamusiikkia. Hakusanalla ”harmonikka” löydät peräti 24 600 eri hakutulosta. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaista haitarimusiikkia YouTubesta löytyy. Olipa suosikkisi sitten perinteinen tanssimusiikki tai modernimpi taidemusiikki, on YouTube hyvä paikka löytää paljon kuunneltavaa.

Harmonikkakilpailut

Suomen tunnetuin harmonikkakilpailu on eittämättä aina vuodesta 1984 asti järjestetty ja lähes joka vuosi televisioitu Kultainen Harmonikka. Se on aikuisille suunnattu haitarimusiikin kilpailu, jossa maamme parhaimmisto pääsee näyttämään kykyjään. Alkuvuosina kilpailun ohjelmistossa kuultiin perinteikkäämpää tanssimusiikkia, kuten valssi- ja jenkkakappaleita, mutta nykyään kilpailijat esittävät melko paljon myös modernia musiikkia. Kultaisen Harmonikan rinnalla on järjestetty myös lapsille suunnattua Hopeinen Harmonikka -kilpailua. Löydät YouTubesta paljon videoita näistä molemmista kilpailuista ja saat niiden parissa kulumaan varmasti useita tunteita.

Vanhat äänitykset

Parhaimpia harmonikka-aiheisia videoita videopalvelu YouTubessa ovat menneiden vuosikymmenten soittajavirtuoosien äänitykset. Löydät hakemalla kappaleita niin Lasse Pihlajamaalta, Veikko Ahvenaiselta kuin Vili Vesteriseltäkin. Osa näistä äänitteistä on ymmärrettävästi jo hieman huonolaatuisia, mutta vanhan LP-levyn tai savikiekon suhina ja kohina on osa perinteikästä tunnelmaa. Näissä kappaleissa ei useinkaan ole myöskään liikaa muita soittimia, vaan harmonikalle annetaan sille kuuluva päärooli. Useat kappaleet ovat instrumentaaliversioita eikä niissä ole laulua ollenkaan.

Live-esiintymiset

YouTubea käy kiittäminen myös siitä, että sinne on taltioitu uskomaton määrä erilaisia live-esiintymisiä. Edustettuina näissä esityksissä on vanhempia konkareita mutta myös nuorempaa sukupolvea. On hienoa, että harmonikkamusiikki ei ole jäänyt unholaan, vaan sitä esitetään edelleen aktiivisesti. Videoita on niin kotimaasta ja suomalaisista esityksistä kuin Suomen rajojen ulkopuoleltakin: konsertteja, keikkoja, hääjuhlia, katusoittamista ja paljon, paljon muuta.

Itse kuvatut videot

Yksi hienoimpia asioita Youtuben kaltaisissa videotoistopalveluissa on että kuka tahansa voi tuottaa niihin sisältöä. Niinpä YouTubestakin löytyy paljon niin sanottujen amatöörien kuvaamia videoita. Ajatus on hieno: joku osaa soittaa harmonikkaa ja päättää kuvata oman esityksensä kaikkien nähtäville. Monia näistä videoita kommentoidaan aktiivisesti, usein melko positiiviseen sävyyn. Tämän kaltainen videoiden tuottaminen voi olla tärkeää soiton opiskelussa: asiallinen palaute kehittää artistia entisestään. Lisäksi se tarjoaa tärkeää kokemusta esiintymisestä ¬– vaikkakin vain videon välityksellä.